ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ ПІСЕННОГО ШКІЛЬНОГО РЕПЕРТУАРУ В МУЗИЧНІЙ АНІМАЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Совік, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено ґрунтовний аналіз технологій використання пісенного шкільного репертуару в процесі музичної анімаційної діяльності учнів закладів загальної середньої освіти. Розкрито сутність музичної анімації як сучасного міждисциплінарного напряму мистецької педагогіки, що поєднує елементи музичного виконавства, рухової активності, театралізації, ігрових та інтерактивних форм навчання. Поглиблено теоретичні засади впровадження анімаційних технологій у музично-освітній процес, обґрунтовано їхній позитивний вплив на розвиток творчого потенціалу, емоційної чутливості, музичних компетентностей, креативного мислення, а також навичок міжособистісної комунікації та соціальної взаємодії здобувачів освіти. Визначено основні методичні принципи організації музичної анімаційної діяльності, серед яких доступність і зрозумілість навчального матеріалу, інтегративність змісту, активна залученість учнів до творчого процесу, емоційна насиченість занять та орієнтація на особистісно орієнтоване навчання. Окреслено ефективні дидактичні підходи, методи, прийоми та форми роботи, що забезпечують органічне включення вокальних творів, передбачених чинними освітніми програмами, до анімаційних мистецьких проєктів, позакласних заходів і творчих програм. Особливу увагу приділено українському пісенному репертуару як важливому чиннику національно-патріотичного виховання, формування культурної ідентичності та розвитку художнього смаку учнів. Проаналізовано педагогічний потенціал хорових творів Миколи Леонтовича, зокрема «Дударика» та «Щедрика», у музично-анімаційних програмах, що сприяють глибшому осмисленню музичного образу, активізації емоційно-ціннісного сприймання та творчої інтерпретації музичного матеріалу. Представлено апробований сценарій музичної анімаційної програми для учнів 6 класу, який ілюструє поетапність реалізації анімаційного підходу та поєднання вокально-інтонаційних, ритмічно-рухових, театралізаційних і інтерактивних технік у навчальному процесі. Доведено ефективність використання музичної анімації для формування емоційного інтелекту, розвитку музичного смаку, сценічної культури, комунікативних умінь, підвищення навчальної мотивації та загального рівня художньо-естетичного розвитку здобувачів освіти.