СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ У СФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ - Козарь, Оксана; Чепелюк, Богдан (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено та теоретично обґрунтовано модель формування професійної компетентності майбутнього фахівця у сфері технологій та дизайну, що відповідає сучасним вимогам освітнього середовища й ринку праці. Обґрунтовано актуальність проблеми розширення традиційних підходів до навчання, які б забезпечували повноцінну практичну підготовку, креативність та готовність до вирішення реальних професійних завдань. Наголошено на необхідності впровадження інноваційної, інтегрованої та практико-орієнтованої моделі навчання, спрямованої на розвиток когнітивних, діяльнісних і мотиваційно-ціннісних компонентів професійної компетентності.Запропонована модель включає п’ять взаємопов’язаних блоків: цільовий, змістовний, процесуально-технологічний, критеріально-оцінний та результативний, що забезпечує системність і логічну послідовність освітнього процесу. Зміст моделі орієнтований на міждисциплінарний підхід, проєктну діяльність, використання сучасних цифрових та інтерактивних технологій, зокрема 3D-моделювання, прототипування й цифрового проєктування. Особлива увага приділяється формуванню професійних навичок, розвитку критичного мислення, самоорганізації, здатності до адаптації технологій і ресурсів відповідно до конкретних виробничих умов.Оцінювання ефективності моделі здійснюється за когнітивним, діяльнісним і мотиваційно-ціннісним критеріями з використанням таксономії Б. Блума. Доведено, що впровадження розробленої моделі сприяє підвищенню рівня професійної компетентності, конкурентоспроможності та готовності майбутніх фахівців у сфері технологій та дизайну до здійснення професійної діяльності відповідно до національних і міжнародних стандартів. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання моделі в освітніх програмах закладів вищої освіти для оновлення змісту підготовки, підвищення мотивації студентів, розвитку проєктного мислення та забезпечення сталого професійного зростання випускників у контексті сучасних соціально-економічних змін і трансформації системи професійної дизайнерсько-технологічної освіти з орієнтацією на інновації, практику та міждисциплінарну взаємодію в навчанні фахівців.