ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ТА МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ У СФЕРІ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ - Козарь, Оксана; Чепелюк, Богдан (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Статтю присвячено обґрунтуванню педагогічних умов та методики формування професійної компетентності майбутніх фахівців у сфері технологій та дизайну в умовах сучасних освітніх трансформацій. Актуальність дослідження зумовлена потребою підготовки конкурентоспроможних фахівців, здатних адаптуватися до змінних умов професійної діяльності, інтегрувати дизайнерські та технологічні знання, а також ефективно використовувати інноваційні й цифрові інструменти у проєктній та виробничій практиці. У статті розкрито сутність структурно-функціональної моделі розвитку професійної компетентності та визначено педагогічні умови, що забезпечують її ефективну реалізацію. До основних умов віднесено створення інтегрованого проєктно-орієнтованого освітнього середовища, забезпечення тьюторської підтримки, формування рефлексивно-оцінних навичок та активне використання інноваційних і цифрових технологій у навчальному процесі. Доведено, що інтегроване проєктне середовище сприяє поєднанню теоретичної та практичної підготовки, розвитку міждисциплінарного мислення, креативності та здатності студентів до виконання реальних професійних завдань. Обґрунтовано роль тьюторського супроводу у формуванні самостійності, професійної відповідальності, рефлексії та корекції навчальної діяльності здобувачів освіти. Окреслено значення цифрових технологій, зокрема 3D-моделювання, CAD/CAM, віртуальної та доповненої реальності, для розвитку критичного, технічного й проєктного мислення майбутніх фахівців. Зроблено висновок, що комплексна реалізація визначених педагогічних умов забезпечує формування когнітивного, діяльнісного та мотиваційно-ціннісного компонентів професійної компетентності майбутніх фахівців у сфері технологій та дизайну, орієнтованої на сталість, інноваційність та успішну професійну самореалізацію випускників. Дослідження має практичне значення для закладів вищої освіти, оскільки може бути використане під час проєктування освітніх програм, удосконалення методичного забезпечення та підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців технологічного та дизайнерського профілю в умовах інтеграції освіти і сучасного ринку праці України.