ЗАСТОСУВАННЯ ПРОЕКТНОЇ МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Малик, Валентина; Бурлімова, Богдана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У даній статті доведено, що в освітньому процесі проектна технологія реалізується через певний період проектної діяльності студентів. Під проектуванням у контексті вивчення іноземних мов розуміється творча навчально-пізнавальна комунікативна діяльність іншомовного спрямування, яка є проблемною за формою подачі навчального матеріалу, практичною за способом його застосування, інтелектуально насиченою за змістом і самостійною за характером набуття умінь, навичок та знань. Зазначено,що проєктна діяльність студентів реалізується поетапно, причому кожен етап деталізується для чіткого визначення напрямків, цілей, завдань, а також методів і прийомів виконання кожного кроку. Звертається увага на те, що у процесі навчання англійської мови проєктний метод створює умови для застосування мовних знань у реальних життєвих ситуаціях, що значно підвищує ефективність засвоєння та закріплення вивченого матеріалу. Саме цей підхід дозволяє вирішити важливе дидактичне завдання – зробити навчальний процес не лише пізнавальним, а й практично орієнтованим. Завдяки використанню проєктів, заняття з англійської мови перетворюються на платформу міжкультурної комунікації та взаєморозуміння. Стверджується, що проєктна технологія насамперед спрямована на розвиток самостійності студентів, а також стимулювання їх інтелектуального, пізнавального та творчого потенціалу. Крім того, цей підхід дає змогу організувати навчальний процес у відповідності до засад компетентнісного підходу. Зроблено висновок про те, що проєктна діяльність відзначається високим рівнем комунікативної взаємодії, активною участю студентів і творчим підходом до вирішення навчальних завдань. Основна перевага цієї технології полягає в тому, що під час виконання проєкту студенти мають змогу проявити зацікавленість у темі, поглибити знання з обраного напряму, застосувати на практиці дослідницькі навички, здобуті під час навчання у закладі вищої освіти, а також розвивати навички ефективної командної роботи.