ЗМІШАНЕ НАВЧАННЯ ЯК ІННОВАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПРАВОЗНАВЦІВ - Пугач, Віталіна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті розглянуто змішане навчання як інноваційну стратегію професійної підготовки майбутніх правознавців в умовах цифровізації освіти та трансформації вищої юридичної школи. Обґрунтовано актуальність теми у контексті необхідності модернізації змісту, форм і методів навчання, що мають відповідати викликам сучасного суспільства, зокрема швидким змінам на ринку праці, зростанням ролі цифрових технологій у правовій сфері, потребою у висококваліфікованих фахівцях з розвиненими професійними компетентностями.У процесі дослідження змішане навчання визначається як стратегія, що передбачає поєднання традиційного аудиторного навчання з дистанційними освітніми технологіями, орієнтована на формування у здобувачів освіти ключових професійних якостей: правозастосовних умінь, критичного мислення, аналітичних здібностей, комунікативних навичок та цифрової грамотності. Визначено педагогічні умови, за яких змішане навчання може бути ефективним, зокрема: цілісність і системність змісту, інтеграція теорії та практики, активні методи навчання, використання цифрових платформ, рефлексія, а також створення сприятливого освітнього середовища.У статті досліджено змішане навчання як інноваційну стратегію професійної підготовки майбутніх правознавців у контексті трансформації системи вищої освіти, цифровізації та зростаючих вимог до якості юридичної освіти. Обґрунтовано, що поєднання традиційних аудиторних занять із дистанційними освітніми технологіями дозволяє забезпечити гнучкий, доступний і практикоорієнтований формат навчального процесу. Проаналізовано педагогічні можливості змішаного навчання щодо формування фахових компетентностей, зокрема правозастосовних, аналітичних, комунікативних, етичних та цифрових. Визначено, що ефективність такої стратегії полягає в інтеграції теоретичного знання з практичними завданнями, використанні сучасних цифрових інструментів, активних методів навчання та створенні умов для індивідуалізації освітнього процесу. Звернено увагу на роль самостійної роботи здобувачів, їх здатність до критичного мислення, самоосвіти та адаптації до змін у правовому середовищі. Окреслено методичні підходи до впровадження змішаного навчання у підготовку правників, що включають компетентнісний, особистісно орієнтований, технологічний і модульний підходи. Зроблено висновок про доцільність і перспективність використання змішаного навчання як засобу підвищення якості юридичної освіти та підготовки фахівців, здатних ефективно діяти в сучасному правовому полі.