ІНТЕРАКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ АКАДЕМІЧНОГО МОВЛЕННЯ В ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ (З ДОСВІДУ ВПРОВАДЖЕННЯ) - Герман, Вікторія; Прокопенко, Марія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті окреслено методичні засади застосування інтерактивних форм навчання академічного мовлення, їх дидактичні можливості, обмеження й критерії ефективності; продемонстровано практичне втілення в авторському сертифікованому IREX курсі «Академічна риторика» під час підготовки фахівців-педагогів ІІ рівня вищої освіти.Констатовано, що інтерактивність у мовній освіті базується на конструктивістських принципах: знання конструюється в процесі соціальної взаємодії, а мова є інструментом мислення і взаємодії. У контексті академічного говоріння це означає зосередження на навчальних ситуаціях, які вимагають від студентів формулювання проблем, побудови аргументів, критичного осмислення та адаптації своїх тверджень до наукової аудиторії.Доведено, що технологія навчання академічної риторики повинна розроблятися відповідно до вимог особистісно-орієнтованого, евристичного, культурологічного та діагностичного підходів до навчання. З’ясовано, що для ефективного впровадження інтерактивних технологій необхідно дотримуватися низки методичних принципів: формулювати чіткі завдання з конкретними мовленнєвими цілями, поступово підвищувати складність, комбінувати індивідуальну, парну й групову роботу, забезпечувати постійний зворотний зв’язок, інтегрувати ІКТ у навчальний процес та орієнтувати оцінювання як на процес, так і на результат.Передбачено, що перспективними напрямками подальших досліджень є розробка інтегрованих методів оцінки говоріння в рамках інтерактивних практик; експериментальний порівняльний аналіз впливу конкретних інтерактивних технологій на різні компоненти академічної говоріння; оптимізація поєднання офлайн- та онлайн-форматів (змішане навчання) для навчання публічним академічним презентаціям; та дослідження індивідуально-психологічних детермінант ефективності говоріння.