ПРОБЛЕМНИЙ ХАРАКТЕР ПОШУКУ НОВОЇ ОСВІТНЬОЇ ПАРАДИГМИ - Савченко, Лариса Олексіївна; Потапенко, Олег Борисович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розглянуто причини системної кризи класичної моделі освіти й основні підходи до розробки нової особистісно орієнтованої освітньої парадигми, схарактеризовано її основні принципи та напрямки реалізації. Стаття розкриває можливості розробки нової освітньої парадигми в напрямку гуманізації освіти, педагогічного антропоцентризму, концепції самореалізації й саморозвитку, впровадження особистісно орієнтованих технологій навчання, пріоритету загальнокультурного та культурологічного підходів. Метою статті є критичний аналіз традиційної, класичної моделі освіти і характеристика основних підходів пошуку нової освітньої парадигми.У сучасній довідковій літературі термін «парадигма» визначається як теорія і модель постановки педагогічних проблем, яка прийнята за зразок вирішення дослідницьких завдань певним науковим співтовариством.