ПОКРАЩЕННЯ НАВИЧОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ В АНГЛІЙСЬКОМУ АКАДЕМІЧНОМУ ПИСЬМІ - Фока, Марія; Кочубей, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджується роль академічного письма у розвитку навичок критичного мислення та надається опис стратегій критичного мислення, які можна розвинути за допомогою академічного письма. Академічне письмо не просто передає ідеї; воно вимагає від студентів об'єктивного аналізу інформації, оцінюючи її на предмет достовірності, релевантності та упередженості. Критичне мислення включає аналіз та синтез інформації, а також представлення оригінальних ідей, що є важливим для академічного письма.Автори досліджують, як критичні навички перевірки та аналізу інформації, а також аргументативні стратегії використовуються в написанні академічних есе. Академічне есе вважається найпоширенішим жанром академічного письма, що значною мірою сприяє розвитку інтелектуального судження та критичного мислення. У статті наведено приклади тем академічних есе з чітким описом того, як цілеспрямована робота над стратегіями критичного мислення сприяє кращому розумінню теми, допомагає оцінювати інформацію та сприяє структурованому міркуванню.У статті розглядаються критичні навички добору інформації та її аналізу, які включають аналіз процесу, з'ясування подібностей та відмінностей у межах предмета, поділ предметів на менші елементи, класифікацію об'єктів за спільними якостями або характеристиками, встановлення причинно-наслідкових зв'язків. У статті детально розглядаються нюанси причинно-наслідкових зв'язків, пояснюється різниця між необхідними та достатніми, головними та другорядними, безпосередніми та віддаленими причинами, а також послідовністю та причиною. Ще однією цінною навичкою критичного мислення, яка практикується під час написання есе, є навичка аргументації. В академічних есе індуктивне та дедуктивне мислення можуть використовуватися для підтвердження аргументу або доповнення одне одного. Стаття містить план есе на тему ролі університетської освіти в побудові кар'єри. План демонструє, як навички індуктивне та дедуктивне мислення можна поєднати в одному есе, причому індукція використовується для виявлення закономірностей, а дедукція – для застосування принципів.Підсумовуючи, у статті висвітлено критичне мислення як фундаментальну складову ефективного спілкування та вирішення проблем, що покращує здатність студентів глибше розуміти смисл та чітко й послідовно висловлювати ідеї в академічному та інших контекстах.