ФОРМУВАННЯ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ В КУРСІ ЗАГАЛЬНОЇ ФІЗИКИ - Слюсаренко, Микола; Білинський, Ігор; Здещиц, Валерій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті здійснено теоретичне осмислення та дидактико-методологічний аналіз проблеми формування дослідницької компетентності майбутніх учителів фізики в процесі вивчення курсу «Загальна фізика». Актуальність порушеної проблеми зумовлена сучасними вимогами до професійної підготовки педагога, здатного організовувати навчально-дослідницьку діяльність учнів, а також необхідністю переосмислення ролі лабораторного практикуму в системі вищої педагогічної освіти.На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних наукових джерел уточнено зміст поняття «дослідницька компетентність майбутнього вчителя фізики» та обґрунтовано її розгляд як інтегративної особистісно-професійної якості. Показано, що структурно дослідницька компетентність постає як єдність когнітивного, діяльнісного та мотиваційного компонентів, формування яких відбувається у процесі цілеспрямованого залучення студентів до дослідницької діяльності.У статті обґрунтовано провідну дидактичну роль фізичного експерименту в курсі «Загальна фізика» як засобу інтеграції теоретичних знань і практичного дослідницького досвіду майбутніх учителів фізики. Встановлено, що дослідницько орієнтований лабораторний практикум створює умови для самостійної постановки навчально-дослідницьких завдань, висування гіпотез, планування експерименту, аналізу похибок вимірювань та науково коректної інтерпретації отриманих результатів, що сприяє розвитку дослідницького мислення та пізнавальної мотивації студентів.Показано доцільність трансформації традиційних лабораторних робіт у дослідницько орієнтовані як ефективного напряму підвищення якості професійної підготовки майбутніх учителів фізики та формування їхньої методичної готовності до організації дослідницької діяльності учнів. Окреслено перспективи подальших наукових розвідок, пов’язані з розробленням і апробацією методик дослідницько орієнтованого лабораторного практикуму, а також із вивченням можливостей поєднання реального фізичного експерименту з цифровими засобами вимірювання й обробки даних.