РЕФЛЕКСИВНІ МЕТОДИ У ВОКАЛЬНІЙ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА: ТЕОРЕТИЧНИЙ І МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТИ - Косяк, Людмила; Овчаренко, Наталія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2026)
У статті висвітлено теоретичні та методичні аспекти застосування рефлексивних методів у вокальній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва. Актуальність дослідження зумовлена потребою сучасної мистецької освіти у фахівцях, здатних до усвідомленого вокального виконання, професійного самоконтролю та педагогічної рефлексії у процесі навчання співу.На думку авторів, традиційна вокальна підготовка, яка орієнтована переважно на формування вокально-технічних навичок, потребує застосування рефлексивних методів, які забезпечують поєднання виконавської та педагогічної складових професійної діяльності майбутніх учителів музичного мистецтва.Метою статті є теоретичне обґрунтування та методичний аналіз рефлексивних методів у вокальній підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва.У статті розкрито зміст поняття «рефлексія», «рефлексивні методи» у контексті вокальної педагогіки; охарактеризовано їх основні різновиди: вокальний самоаналіз, рефлексивний діалог, аудіо- та відеорефлексія, рефлексивний щоденник вокаліста, педагогічне прогнозування; визначено їх педагогічний потенціал. У результаті теоретичного аналізу з’ясовано, що рефлексивні методи – це система педагогічних прийомів, спрямованих на усвідомлення студентами власних вокально-технічних дій, психофізіологічних і художніх  відчуттів,  а  також  результатів  виконавської  діяльності. Обґрунтовано, що цілеспрямоване впровадження рефлексивних методів сприяє підвищенню усвідомленості вокального навчання, розвитку здатності до самокорекції, формуванню вокально-педагогічного мислення й професійної компетентності майбутніх учителів музичного мистецтва.Зроблено висновок про доцільність системного використання рефлексивних методів як ефективного засобу вдосконалення вокальної підготовки у закладах вищої музично-педагогічної освіти.