АНГЛІЙСЬКА МОВА ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ У ЗАКЛАДАХ ЗІ СПЕЦИФІЧНИМИ УМОВАМИ НАВЧАННЯ - Березенко, Наталія; Черньонков, Ярослав; Cнісаренко, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз ролі англійської мови як стратегічного інструменту професійної підготовки здобувачів вищої освіти у закладах із специфічними умовами навчання, зокрема тих, що готують фахівців у галузях права, правоохоронної діяльності, економіки та психології. Досліджено особливості формування професійно орієнтованої іншомовної компетентності майбутніх спеціалістів зазначених напрямів із акцентом на інтеграцію мовленнєвих умінь із фаховими знаннями в межах компетентнісного та міждисциплінарного підходів.Обґрунтовано педагогічні умови ефективного викладання англійської мови за професійним спрямуванням (ESP) у таких закладах. Проаналізовано сучасні методики ESP, цифрові освітні інструменти, практико-орієнтовані технології навчання, а також механізми інтеграції професійного змісту з мовним компонентом. Особливу увагу приділено адаптації освітніх програм з англійської мови до специфіки закладів із особливими умовами навчання де рівень володіння англійською мовою безпосередньо впливає на оперативну готовність, міжнародну співпрацю та відповідність стандартам НАТО й Європейського Союзу.Англійську мову розглянуто як ключовий засіб доступу до міжнародних професійних стандартів, нормативно-правових актів, економічних моделей, наукових публікацій і психологічних досліджень. Для здобувачів спеціальностей «Право» та «Правоохоронна діяльність» володіння англійською мовою забезпечує опанування юридичної термінології, зокрема у сфері міжнародного кримінального права, міжнародних стандартів захисту прав людини, процедур Інтерпол, механізмів транскордонних розслідувань, складання службової документації англійською мовою, участі у спільних операціях та взаємодії з іноземними партнерами під час миротворчих місій або розслідування транснаціональних злочинів. У галузі економіки англійська мова сприяє опрацюванню міжнародних стандартів фінансової звітності (IFRS), здійсненню міжнародного економічного аналізу, веденню ділових переговорів, укладанню контрактів, а також підготовці до професійної діяльності в транснаціональних корпораціях чи міжнародних фінансових інституціях. У сфері психології вона відкриває безпосередній доступ до сучасної міжнародної наукової літератури, оригінальних методик дослідження (зокрема стандартизованих тестів MMPI, Big Five), участі у міжнародних конференціях, проведення крос-культурних досліджень і здійснення професійної комунікації у мультикультурному реабілітаційному, превентивному або судово-психологічному середовищі.Окреслено перспективні напрями розвитку системи іншомовної підготовки у закладах із специфічними умовами навчання в Україні, серед яких – розроблення уніфікованих державних стандартів, розширення практики змішаного та сценарно-орієнтованого навчання, ширше використання автентичних професійних матеріалів, а також посилення узгодженості освітніх програм із національною мовною політикою, зокрема із Законом України «Про застосування англійської мови в Україні», та стратегічними цілями євроатлантичної інтеграції. Ефективна імплементація ESP розглядається як базовий складник забезпечення якісної професійної підготовки майбутніх фахівців, здатних до активної участі в міжнародному професійному середовищі.