ІНТЕРДИСЦИПЛІНАРНИЙ АСПЕКТ ЗАСТОСУВАННЯ STEM ПІДХОДУ У НАВЧАННІ ФІЗИКИ - Сліпухіна, Ірина Андріївна; Поліхун, Наталія Іванівна; Чернецький, Ігор Станіславович; Мєняйлов, Сергій Миколайович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
STEM підхід до навчання має виражений міждисциплінарний характер, а відповідна дидактика є досить складною з огляду залучення континууму окремих  дисциплін. Метою проведеного дослідження було виявлення сутності інтердисциплінарного підходу у навчанні фізики та з’ясування дидактичних особливостей його реалізації на прикладі STEM орієнтованого навчального проекту. Реалізація ІДП проектів «у чистому вигляді» у середній та вищій школі є доволі складним науково-методичним завданням і може бути реалізована у навчально-наукових інноваційних середовищах, як, наприклад, віртуальний STEM-центр Малої академії наук України «STEM лабораторія МАНЛаб». ІДП може бути застосований розділенням дослідження на етапи, що відповідають методології різних дисциплін. Яскравим прикладом може бути дослідницька робота «Будова м’яза. Модель м’яза та виготовлення пневмом’яза», яка складається з біологічної, фізичної та інформатичної частин. Подальшими перспективами у дослідженні ІДП є створення банку завдань, придатних для використання у середній та вищій школах, позашкільній освіті, їх впровадження у педагогічну практику і дослідження педагогічного результату.