ТАКИМ Я ЗНАВ ІВАНА ГУРОВИЧА ТКАЧЕНКА - Цибульський, Микола Григорович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена актуальній проблемі формування сучасної освітньої парадигми нової української школи та місця у ній трудового навчання та виховання. Аналіз діяльності визначних науковців-педагогів другої половини ХХ століття дає основу для висновків щодо подальшого визначення окреслення проблеми упровадження нових форм організації трудового навчання та виховання. Існує думка, що цією проблемою займатися непотрібно, саме поняття трудове виховання нівелюється, особливо частиною сучасних батьків учнів. Проте практика діяльності середніх шкіл Китаю, Німеччини, США, Канади свідчить, що там ідеї кіровоградських директорів шкіл широко використовується нині. Там трудове навчання й виховання молоді визначено пріоритетом держави і юридично закріплено.