ФЕНОМЕН ЕМОЦІЙНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ДИСКУРСІ НАУКОВОГО ПІЗНАННЯ - Ракітянська, Людмила Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті зазначається, що ХХ1 ст. в історії людства характеризується як епоха техногенної цивілізації, яка поряд із «благами» принесла людству і кризові явища,серед яких найзагрозливішою  вважається антропологічна криза, що може привести людство до самознищення. Автори теорії емоційного інтелекту вбачають в ньому своєрідну «панацею». Розгляд феномену емоційного інтелекту у дискурсі наукового пізнання як ідею, проблему, гіпотезу, концепцію, теорію  дозволив простежити та проаналізувати еволюцію його виникнення та розвитку від доісторичних часів до сучасності, що, в свою чергу, дозволило осмислити і схарактеризувати його природу і сутнісний зміст.