САМОПОВАГА ЯК МОТИВ УЧБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТА - Ржевська-Штефан, Злата Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
В статті викладені результати дослідження мотивації самоповаги студентів педагогічного вишу. Даний різновид учбової мотивації має позитивний зв'язок із наполегливістю і цим сприяє успішності, а в умовах низького рівня внутрішньої мотивації є найкращим із доступних додаткових мотиваторів, здатних запускати стійку учбову активність та наполегливість. Виявлено, що для студентів першого курсу мотивація самоповаги відіграє більш суттєву роль у випадку, коли домінують зовнішні мотиви або внутрішня мотивація недостатньо висока. Для студентів четвертого курсу даний вид мотивації відіграє важливу роль навіть у випадку, якщо домінуючими виступають внутрішні мотиви учбової діяльності. Останнє може бути пов’язаним із збільшенням у них потреби у самоповазі на тлі кризи професійного самовизначення.