ФУНКЦІЯ ДЕРЕВА ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ - Волков, Юрій Іванович; Войналович, Наталія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Функція x=T(y) називається функцією дерева, якщо вона є оберненою до функції . Це один з важливих прикладів неелементарної функції, якій в україномовній літературі практично не приділяється уваги. А через те, що ця функція широко використовується в різних розділах математики, а особливо в комбінаториці й теорії ймовірностей виникає проблема знайомства майбутніх вчителів математики з функцією дерева.В статті продемонстрована методика отримання степеневих рядів для функції дерева і ряду функцій, які вражаються через функцію дерева. Розглянуто ймовірнісні розподіли, які породжені отриманими рядами. Маємо,, многочлени називаються узагальненими многочленами дерева.Зокрема,це відомі многочлени дерева.Коефіцієнти отриманих рядів невід’ємні, а це дозволяє будувати арифметичні розподіли випадкової величини ξ, які називаються розподілами степеневих рядів.