МОДЕЛЮВАННЯ В ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ МАЙБУТНІХ ЛІКАРІВ І ФАРМАЦЕВТІВ - Стадніченко, Світлана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті проведено дослідження структурно-функціональної моделі освітнього процесу в медичних ЗВО. На прикладі теми ”Рентгенівське випромінювання” побудована модель розподілу змісту навчального матеріалу. Виходячи з соціальної обумовленості підпорядкування змісту фундаментальних дисциплін фаховим потребам, у цій моделі виокремлено інваріантну основу предметної компетентності (базові знання і вміння), варіативну складову (прикладні знання, які потребують систематичного оновлення; поглибленні знання), процесуальну складову (застосування умінь і навичок до розв’язання практичних завдань), компетентнісну складову (професійні компетентності). Визначено значення метода моделювання у освітньому процесі для  студентів-медиків. З’ясовано, що моделювання у медичних ЗВО є водночас навчальним змістом, методом наукового пізнання й ефективним засобом вивчення навчального матеріалу. Описані види моделей, які використовуються у освітньому процесі: фізичні, математичні, комп’ютерні, аналогові. Наведені приклади цих моделей.