МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ФІЗИКИ СТАРШОКЛАСНИКІВ В УМОВАХ ВІДКРИТОГО БІЛІНГВАЛЬНО-ОРІЄНТОВАНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Вергун, Ігор Вячеславович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті висвітлено результати теоретичного дослідження, відкритого білінгвального-орієнтовного середовища яке дає можливість  учнів навчатись різними мовами та можливість повність реалізувати  у сучасному світі та окреслено основні підходи до визначення терміну «освітнє середовища», визначено основні вищи середовищ, які пропонують науковці до застосування в закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО). Саме дослідження засноване на системному осмисленні проблеми навчання в білінгвальному середовищі. В результаті проведеної автором роботи дано визначення відкритому білінгвального-орієнтовного середовища. Представлена теоретична модель відкритого білінгвального-орієнтовного середовища при викладанні фізики, яка дає поштовх до створення нових методик викладання фізики,  на прикладі участі в закордонних навчальних та наукових проектах та грантах з фізики.