ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ І ТЕХНОЛОГІЙ - Крамаренко, Наталія Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
У статті розглянуті питання, що стосуються формування естетичної компетентності в старшій школі на уроках технологій при вивченні модулів «Техніки декоративно-прикладного мистецтва» і «Дизайн сучасного одягу». Зокрема, звертається увага на значні можливості розвитку естетичного сприйняття школярів в процесі знайомства з історією українського костюма, який уособлює естетичні ідеали, смаки, погляди, творчі тенденції народу, відтворює етнічний характер, рівень духовних потреб. Значний інтерес для школярів, на наш погляд, може представляти ознайомлення з концепціями виникнення одягу з прикрасами, які пов’язані з мотивами моралі, магії, культу. Вивчення костюма має включати аналіз художніх прийомів і знайомство з художньою творчістю народу. Через історичний погляд на розвиток костюма і одягу можна простежити зміни соціально-економічних умов життя народу, відображення національних рис, психічної складової характеру. Таким чином, знання костюма як явища конкретно-історичного, як продукту розвитку даної нації, може служити важливим фактором у формуванні однієї з ключових компетентностей як усвідомлення і вираження культури.