ШОСТИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УКЛАД: ОСВІТНІ АСПЕКТИ - Дробін, Андрій Анатолійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
Стаття присвячена розгляду одного з актуальних і перспективних питань – формуванню нового, шостого технологічного укладу в Україні. У статті проаналізовано тенденції шостого технологічного укладу, його підґрунтя та основні області знань, які лежать в основі укладу. Оглядово розглянуті основні риси, тренди, ризики, перспективи, зміни у суспільстві, які супроводжують цей процес, і, відповідно, його освітні аспекти. Зокрема розкрито спільну для різних держав основну проблему, яка полягає у суттєвій нестачі кадрів для ключових областей знань, які формують наукову та технологічну основу нового укладу. У цьому ж контексті розглянуто стан підготовки освітньої галузі України до освоєння нового технологічного укладу, зокрема, встановлено, що закладене необхідне законодавче підґрунтя цього процесу, але виявлено ряд зовнішніх і внутрішніх факторів, що суттєво нівелюють позитивні тенденції, і окреслено ризики декларативності всього процесу. Запропоновано напрями подальших досліджень з даної тематики.