ВИХОВАННЯ ДУХОВНОСТІ ОСОБИСТОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ СУСПІЛЬСТВА - Лемко, Галина Іванівна; Мочан, Тетяна Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
У статті акцентовано увагу на вихованні духовних цінностей особистості. Виховання духовності особистості є однією із складових формування у молодого покоління загальнолюдських цінностей. Педагоги Західного регіону України також у своїй науковій спадщині звертали увагу на особливості виховання духовності. О. Вишневський наголошував на двох найважливіших цінностях – ідеології державності та служінні Богові й Україні і виділяв такі абсолютні, вічні цінності: Віра, Надія, Любов, Гідність; Г. Васянович зазначав, що особистість з високим рівнем духовних цінностей – це той реальний феномен, який утворює еліту нації; М. Стельмахович вбачав у духовності сукупність психічних явищ, що характеризують внутрішній, суб’єктивний світ людини, її життєві погляди, ідеали, ставлення до життя, до інших людей; Р. Скульський вважав, що виховний ідеал суспільства та особистості, зокрема, повинен ґрунтуватись на таких найвищих духовних вартостях як гуманне ставлення до людей, любов, вірність, чемність, краса почувань.