МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ДИДАКТИЧНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ ФІЗИКИ У КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ОСВІТНІХ ПРОЦЕСІВ - Козловська, Ірина Михайлівна; Опачко, Магдалена Василівна; Зінчук, Ірина Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті висвітлено нове розуміння ролі та місця вчителя у навчально-виховному процесі. Показано, що у результаты опанування студентами змісту дидактичного менеджменту вдосконалюється методологічна компетентність вчителя фізики. Обґрунтовано використання конкретних методологічних підходів до формування дидактичної компетентності вчителя фізики. Проаналізовано дидактичні аспекти професійної діяльності вчителя фізики у різних типах навчальних закладів, виявлено домінування предметного підходу до змісту знань та порушення низки дидактичних принципів, зокрема цілеспрямованості й мотивації навчання. Визначено базові положення побудови курсу фізики у професійно-технічній школі. Виділено та описано п’ять етапів послідовного впровадження інтегративного підходу у навчально-пізнавальний процес роботи учителя фізики. Зроблено висновки щодо доцільності розвитку дидактичної компетентності вчителя фізики на основі провідних методологічних підходів.