STEM-ПРОЄКТИ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ В УЧНІВ КЛЮЧОВИХ НАВИЧОК ХХІ СТОЛІТТЯ - Біда, Дарія Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті обґрунтовано можливості розвитку перспективних навичок ХХІ століття, зокрема м'яких (soft skills) як комплексу неспеціалізованих, надпрофесійних навичок, які не пов'язані з конкретною сферою професійної діяльності. Провідним засобом формування таких навичок є STEM-проєкти. У більшості наукових праць до ключових soft skills відносять креативне мислення, управління інформацією, емоційний інтелект, уміння формувати власну думку та приймати рішення, презентаційні навички. Виходячи з того акцентуються зміни у формуванні м’яких навичок та їх розвитку. На теоретичному рівні для розвитку м’яких навичок необхідні спеціальні методи, що акцентують увагу на критичному мисленні; креативності; організаційному хисті; командній співпраці; емоційному інтелекті; оцінюванні проблеми й ухваленні рішення; спроможності ефективно взаємодіяти; когнітивній гнучкості; різнобічному розвитку індивідуальності тощо. Висвітлено схему, запропоновану учасникам Всеукраїнського Інтернет конкурсу „Учитель року” за версією науково-популярного природничого журналу „Колосок”, які змагалися у категорії „STEM учитель”.