РОБОЧИЙ ПРОСТІР ПОЗНАВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ЯК ПРОСТІР МЕНТАЛЬНИХ КОНСТРУКТІВ КОГНІТИВНОГО МЕХАНІЗМУ МИСЛЕННЯ - Ємельянова, Тетяна Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
У статті досліджується робочий простір пізнавальної діяльності особистості як простір ментальних конструктів когнітивного механізму мислення. Вивчено зв'язок внутрішніх механізмів ментальних конструктів когнітивного простору і ступеня розвитку когнітивних здібностей особистості. Когнітивний механізм мислення розглядається як багатоступеневий процес «неусвідомленої несвідомої» переробки одержуваної інформації, як процес побудови відповіді у вигляді модельного уявлення на сенсорний сигнал з урахуванням закодованої у когнітивному просторі пам’яті інформації.Робочий простір розумового процесу розглядається з позицій сучасної когнітивної науки про моделювання активності нейронної системи в рамках концепції про нейродинамічну організацію і функціональні моди когнітивного простору пам'яті. Подібний підхід дозволяє простежити зв'язок робочого простору, ментальних конструктів, когнітивного простору пам'яті і когнітивних здібностей. Обговорюються архітектура, властивості, внутрішні механізми і характеристики робочого простору.