ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК МІЖКУЛЬТУРНОГО ДІЛОВОГО СПІЛКУВАННЯ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Зінченко, Олена Сергіївна; Огреніч, Марія Анатоліївна; Шепель, Марина Євгенівна; Яковлєва, Марина Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2020)
Стаття присвячена експериментальній методиці з формування навичок володіння загальнокультурною компетенцією та мовленнєвим етикетом англомовного ділового спілкування як засобами міжкультурної бізнес-комунікації майбутніх фахівців економічного профілю. Автори надають аналіз останніх досліджень і публікацій з тематики, що вивчається; розкривають мету, завдання та сутність перевірки зазначеної методики, яка проходила поетапно протягом двох навчальних років, та наводять висновки з дослідження й рекомендації щодо подальших розробок. У роботі наводяться приклади інтерактивних завдань і видів активності, що сприяли розвитку англомовної комунікативної компетенції та засвоєнню культурних цінностей представників іншомовних (англомовних) культур, а саме: ділові рольові ігри, кейси, відеоуроки, міні-конференції та презентації; розглядаються такі поняття, як «діалог культур», «міжкультурна взаємодія», «культурологічна ситуація», «формули мовленнєвого етикету», «інформаційно-комунікативні навчальні технології» тощо.