СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ З ФІЗИКИ НА ЗАСАДАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Гайда, Василь Ярославович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
У статті автором проаналізовано сучасний стан проникнення ідей сталого розвитку в освітній процес закладів загальної середньої освіти. Звертається увага на нормативно-правову базу, яка регламентує цілі, завдання та принципи реалізації сталого розвитку. Відзначається, що в Україні на державному рівні є певне розуміння і створені передумови для реалізації освіти для сталого розвитку. Підкреслюється певний успіх у просуванні освіти для сталого розвитку у сфері неформальної освіти за ініціативи екологічних громадських організацій, окреслюється вектор їхнього руху. Досить грунтовно висвітлено питання реалізації засад сталого розвитку при вивченні фізики. Особлива увага звертається на механізм формування в процесі вивчення фізики ключових компетентностей та важливість реалізації змістових ліній, що розкривають мету сталого розвитку. Окреслюються перспективи подальшого наукового пошуку в розробці дидактичних матеріалів, що пронизані концепцією сталого розвитку та запровадження засобів моніторингу для оцінки їх ефективності.