СУТНІСТЬ ПОНЯТЬ «ДОРОСЛИЙ» ТА «ДОРОСЛІСТЬ» В НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Герасименко, Ольга Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
Представлена стаття присвячена визначенню базових теоретичних понять дослідження проблеми освіти впродовж життя та освіти дорослих – «дорослий» та «дорослість». Виявлено спільні та відмінні критерії до тлумачення зазначених понять. Представлено дискусійні аспекти у розумінні понять «дорослий» та «дорослість» в психолого-педагогічній літературі як вітчизняними, так і зарубіжними науковцями. Визначено розуміння, диференціацію та взаємозалежність дефініцій «дорослість» та «зрілість». У статті робиться спроба встановлення хронологічних рамок «дорослого» на основі результатів досліджень як психологів, так і педагогів. Увага звертається не тільки на фізіологічні показники «дорослості», а й на соціальні, психологічні, моральні тощо. Обґрунтовано сутність поняття «дорослий учень» (adult learner). На основі характеристик, притаманних дорослому та недорослому учням, здійснено порівняльний аналіз їхніх відмінностей.