МОДЕРНІЗАЦІЯ ДЕМОНСТРАЦІЙНОГО ФІЗИЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ТА СТУДЕНТІВ - Мартинюк, Олександр Олександрович; Мартинюк, Олександр Семенович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
Проаналізовано умови та ініціативи щодо формування цифрової компетентності, що є складниками реформи української освіти. Означено можливості цифрових лабораторних комплексів, як ефективного інструменту для формування цифрової компетентності студентів та учнів. Наголошено, що вартість такого обладнання досить висока, тому актуальною та ефективною є альтернатива – модернізація наявного лабораторного устаткування сучасними цифровими програмно-апаратними складниками. Проведено аналіз досліджень вітчизняних та зарубіжних учених, який дає підстави стверджувати, що проблеми формування цифрової компетентності можна формувати, зокрема в процесі модернізації та використання оновленого навчального експерименту з фізики. З’ясовано проблеми ефективних методів оновлення навчального фізичного експерименту та його сприяння розвитку інформаційно-цифрової компетентності студентів та учнів. Описано модернізовану експериментальну установку для вивчення коливань маятника. Розглянуто основні характеристики та особливості виготовлення обладнання, зокрема використання платформи Arduino, засобів мікроелектронної схемотехніки та тривимірного прототипування. Запропоновано практичні рекомендації щодо використання комплексу в навчальному експерименті з фізики. Проведено апробацію комплексу в освітньому процесі та науково-дослідницькій роботі, що підтвердило ефективність використання модернізованого обладнання як інструменту для формування інформаційно-цифрової компетентності учнів та студентів.