АКТУАЛІЗАЦІЯ ІДЕЙ ВИДАТНИХ ПЕДАГОГІВ МИНУЛОГО В ПРАКТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ П. І. ШЕВЧЕНКО - Коваленко, Ія Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
У статті зроблено огляд наукового доробку П. Шевченка щодо педагогічної спадщини Г. Сковороди (Педагогічні ідеї Г.С.Сковороди, 1994р.; Підготовка до праці і роль «сродности» в житті людини в спадщині Г. С. Сковороди, 2001р.), Й. Г. Песталоцці (І.Г.Песталоцці про розвиток теорії елементарної освіти та формування духовності, 1997р.), Дж. Локк (Джон Локк про трудове виховання, 1999р.) та Дж. Дьюї (Джон Дьюї про трудове виховання учнів у школі і підготовку їх до життя, 2003р.) простежено зв'язок між ідеями про поєднання навчання і трудового виховання видатних педагогів минулого із педагогічними поглядами П. Шевченка, які було втілено в практику Криворізького державного педагогічного інституту/ університету. Зроблено висновок про те, що П. Шевченко у своїх роботах, присвячених діяльності та педагогічному доробку просвітителів минулого, головну увагу зосереджував на їхньому ставленні до трудового навчання, яке б відповідало інтересам учнів та сприяло їхній успішній реалізації у дорослому життя. Виокремлення цих ідей відповідало професійній роботі та науковим інтересам П.Шевченка. Саме ці ідеї є провідними в сучасному реформуванні вітчизняної системи освіти, що свідчить про тяглість вітчизняної педагогічної думки та її здатність прогнозувати перспективні освіті тенденції.