АКТУАЛІЗАЦІЯ ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ (1952–1991 рр.) ТА ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Костенко, Лариса Давидівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У публікації актуалізовано досвід організації позашкільної освіти в Україні в радянський період (1952–1991 рр.) та вказано шляхи його використання в сучасних умовах. Автор виокремлює прогресивні ідеї досвіду організації позашкільної освіти України у досліджуваний період, які заслуговують на осмислення у контексті їх впровадження у закладах позашкільних освіти у сучасних умовах: розробка нормативно-правової бази; створення розгалуженої інфраструктури закладів позашкільної освіти; державне фінансове забезпечення; встановлення взаємозв’язків закладів позашкільної освіти з державними, приватними та громадськими організаціями; формування культури дозвілля в учнівської молоді; регулювання та вдосконалення системи професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у системі позашкільної освіти; матеріально-технічне забезпечення закладів позашкільної освіти.