«ПОЛОЖЕННЯ ПРО НАВЧАЛЬНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР» – ЯК ОДИН ІЗ ЧИННИКІВ РЕФОРМУВАННЯ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ У 2011–2017 PОКИ - Шевченко, Світлана Миколаївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті представлено результати аналізу історико-педагогічної літератури та нормативно-правових документів у галузі освіти історичні передумови відкриття навчально-реабілітаційних центрів (НРЦ); визначено теоретичні основи їх створення й з’ясовано їх особливості діяльності у контексті актуальних підходів шкільної освіти для дітей з особливими потребами. Автор розкриває зміст поняття деяких спеціальних визначень для дітей і підлітків, які потребують особливих умов виховання. Обґрунтована актуальність проблеми розвитку навчально-реабілітаційних центрів які зумовлені освітніми потребами, складними порушеннями розвитку дітей з особливими потребами, діяльність якого передбачає здійснення комплексних реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення здоров’я, здобуття освіти відповідного рівня, розвиток та корекцію їх порушень.