ІСТОРІЯ МЕТОДИЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕХНІКИ ПАСТЕЛЬ В РИСУНКУ ТА ЖИВОПИСІ - Волошенко, Анна Вікторівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядається методичний розвиток техніки пастель на основі дослідження історичної та педагогічної літератури. Проведено аналіз творчості художників основних шкіл пастелі багатьох країн світу, що застосовували техніку пастель у своїх роботах. Висвітлено його змістову частину та значення  в системі навчального процесуу художньо-педагогічних закладах вищої освіти. Виявлено, що навчання пастельної техніки сприяє поглибленню та розширенню художніх умінь, удосконаленню технічних навичок з рисунку та живопису, підвищенню мотивації й розвитку творчих здібностей студентів.