ДУАЛЬНА ОСВІТА ЯК ЗАПОРУКА СОЦІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ВИПУСКНИКІВ ВИШІВ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Зінченко, Світлана Михайлівна; Зінченко, Андрій Леонідович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті охарактеризовано роль дуальної системи освіти як запоруки соціального партнерства у підвищенні якості професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів. Проаналізовано дуальні системи освіти країн світу (Німеччина, Франція, Данія, Японія, Південна Корея) щодо професійної підготовки випускників вишів відповідно до сучасних вимог роботодавців, які набувають риси національних моделей функціонування, і що не існує єдиної еталонної моделі дуальної форми навчання. Запропоновано схему дуального навчання як інноваційний тип організації цільової професійної підготовки студентів в Нікопольському регіоні, в Україні, котрий являє собою злагоджену співпрацю вишів і роботодавців в підготовці конкурентоздатних фахівців. Соціальне партнерство розглядається як соціальний діалог, що здійснюється у формі співпраці, яка сприяє переходу професійної підготовки конкурентоспроможних випускників вишів на якісно новий рівень підготовки.