МУЗИЧНО-ХОРОВА ОСВІТА В УКРАЇНІ ХVІ–ХVІІІ ст. - Смирнова, Тетяна Анатолїївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті проаналізовано розвиток музично-хорової освіти за доби Словянського Відродження та Українського бароко. Виявлено особливе значення ідей духовності та відродження україно-словянських цінностей релігійного і народно співу з огляду на відсутність державності, занепад православних музичних традицій. Висвітлюється значущість реформаторських ідей «очищення церкви» і культури Просвітництва. Виявлено позитивні результати розвитку музично-хорової освіти на засадах ренесансно-барокової (козацької) української культури. Підкреслюється цінність козацько-кобзарської музично-хорової освіти, регіональних музично-хорових шкіл, феномен Києво-Могилянської академії .