ЕТИКА І ПРАГМАТИКА В ШКІЛЬНОМУ ВИХОВАННІ ДОПЕТРОВСЬКОЇ ДОБИ: СВІДЧИТЬ ТЕКСТ - Іліаді, Олександр Іванович; Жигора, Ірина Валеріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті висвітлюється поняття універсалій у педагогічних системах (на прикладі шкільного виховання допетровської доби). Культура освіти має свої універсалії й унікалії. Унікалії становлять систему глибоко індивідуальних для кожної культури ознак, які визначають її неповторний внесок у скарбницю досягнень людства. Вони важливі як показники оригінальності еволюції певного народу, маркери його місця в історії людської «екосистеми». Однак для з’ясування типології розвитку суспільств різного типу важливі універсалії – спільні для цих соціумів явища, феномени, процеси.