ТЕНДЕНЦІЇ СОЦIАЛЬНО-ПЕДАГОГIЧНОЇ ПРОФIЛАКТИКИ ЗАЛЕЖНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ВІД ВІРТУАЛЬНИХ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ В НОВИХ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ УМОВАХ - Рижанова, Алла Олександрівна; Потьомкіна, Нанулі Зурабівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2021)
У статті розглядаються негативні впливи віртуальних соціальних мереж на соціальний розвиток старшокласників. Визначено та обґрунтовано тенденції соціально-педагогічної профілактики залежності старшокласників від віртуальних соціальних мереж, які полягають: в багаторівневому підході до запобігання залежності; об’єднанні зусиль фахівців соціального середовища та відповідної підготовки освітян, батьків, громадськості тощо до запобігання залежності; у необхідності в духовному та креативному розвитку та вдосконаленні інформаційної культури учнів старшої школи, а також у стимулюванні їх соціальної суб’єктності; в створенні умов для активного використання віртуальних засобів та урізноманітнення освітнього процесу цікавими видами діяльності, зокрема у кіберпросторі.